SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

1. Türkçe Öğretim Portali Nedir?
Zaman ve mekân sınırı olmadan bireylerin akıllı telefon, tablet veya bilgisayar yardımıyla etkileşimli bir şekilde Türkçe öğrenmelerine imkân sunan bir portaldir.
 
2. Sistemi cep telefonumdan veya tabletimden kullanabilir miyim?
Cep telefonunuzun veya tabletinizin tarayıcısından learnturkish.com veya turkce.yee.org.tr adresine girerek siteyi mobil uyumlu görünümde kullanabilirsiniz. Çok yakında Android Market ve Apple Store’dan da Türkçe Öğretim Portalinin mobil uygulamasını cihazınıza indirebileceksiniz.
 
3. Nasıl Kayıt Olabilirim?
Sayfanın sağ üst tarafında bulunan “Türkçe Öğren” butonuna tıklayınca açılan kısımdaki formu doldurarak kaydolabilirsiniz.
 
4. Kaydolmak ücretli midir?
2019 yılı sonuna kadar portale üye olmak ve kullanmak ücretsizdir. Bununla birlikte kullanıcıların belli bir ücret karşılığında yararlanabilecekleri “Okutman Desteği”, “Canlı Dersler”, “Video Dersler” gibi özelliklerin de yakın zamanda hizmete sunulması planlanmaktadır.
 
5. Türkçe klavyem olmasa da sistemi kullanabilir miyim?
Sistemi kullanmaya başladığınızda yazma etkinliklerinde sanal klavye açılacaktır. Sanal klavye Türkçe tüm karakterleri barındırdığı için bilgisayarınızda Türkçe klavye donanımınız olmasa da etkinliklerin tamamını sanal klavye ile yapabilirsiniz.
 
6. Sistemi kullanmaya nasıl başlayabilirim?
Sisteme kayıt olduktan sonra sağ üstte yer alan Derslerim butonuna tıklayınız. Sistemi ilk kez kullanmaya başlayan bir kişi karşısında A1 seviyesinin derslerini bulacaktır. Hiç Türkçe bilmiyorsanız A1 seviyesinin birinci dersi olan Alfabe’den başlamalısınız.

7. Dersler nasıl işleniyor?
Her bir seviyede 25 dolayında ders bulunmaktadır. Her bir derste Okuma, Yazma, Konuşma, Dinleme, Dilbilgisi, Kelime, Video gibi etkinlikler vardır. Bir derse girdiğiniz andan itibaren sırayla karşınıza gelecek olan bu etkinlikleri yapmalısınız. En son karşınıza Değerlendirme bölümü gelecek olup ancak bu bölümde başarılı olduğunuz takdirde dersi geçebilirsiniz.

8. Bir dersi işlemeden doğrudan Değerlendirme kısmına geçebilir miyim?
Ders açıldığında, o dersi bildiğinizi düşünüyorsanız diğer etkinlikleri atlayarak doğrudan Değerlendirme kısmına geçebilirsiniz.
 
9. Değerlendirmede başarısız olsam da diğer derse devam edebilir miyim?
Değerlendirme bölümünü başarıyla tamamlamadan bir sonraki derse geçemezsiniz.
 
10. Ders geçme kriteri nedir?
Bir dersi geçmenin kriteri ders sonunda %60 başarılı olmaktır.
 
11. Tekrar Değerlendirme Sınavına ne zaman girebilirim?
Bir dersin sonunda yer alan Değerlendirme Sınavı’nda başarısız olursanız belirli bir süre sonra tekrar aynı Değerlendirme Sınavı’na girebilirsiniz.
 
12. Sistemde hangi seviyeler var?
Sistemde uluslararası dil öğretimi standartlarına uygun olarak A1, A2, B1, B2 ve C1 olmak üzere toplam 5 seviye bulunmaktadır. A1 ilk seviye olup ilk kez Türkçe öğrenecek kişiler bu seviyeden başlamalıdır. C1 ise sistemdeki son seviyedir.
 
13. Biraz Türkçe biliyorum. İleri seviyelere nasıl geçebilirim?
Sistemdeki her seviyenin ilk dersi açık olduğundan bildiğinizi düşündüğünüz seviyeden başlayabilirsiniz. Ayrıca her bir seviyenin içinde yer alan Kısayol Testlerini yaparak da seviye içinde kademe kademe ilerleyebilirsiniz.
 
14. Sözlük Nedir, Nasıl Kullanılır?
Sağ üstte yer alan Sözlüğe Kelime Ekle butonuna tıklayarak sadece sizin görebildiğiniz “Sözlük”e kelime ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz kelimeye açıklama, ses ve resim ekleyebilir; fiil, isim, sıfat gibi kelime türünü seçebilir ve kelimelerinizi istediğiniz gibi gruplayabilirsiniz. Ayrıca eklediğiniz kelimelerle ilgili okuma, yazma, konuşma, dinleme etkinlikleri de yapabilirsiniz.
 
15. Kelimeler Kısmı Nedir? Ne İşe Yarar?
Kelime butonuna tıkayarak derslerden bağımsız olarak sadece kelime etkinliklerinin olduğu bir sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu kısımda, derslerde gördüğünüz kelimeler ve daha fazlası vardır. Kelimeler kısmında da derslerdeki gibi okuma, yazma, konuşma, dinleme etkinlikleri yapabilir; yeni kelimeler öğrenebilir ve öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
 
16. Elmas ve Puan Sistemi Nedir?
Sistemde etkinlik yaptığınız sürece çeşitli başarılara bağlı olarak elmas ve puan kazanırsınız. Çok yakında, kazandığınız bu elmas ve puanlarla canlı ders, hikaye, şiir, deyim, video gibi ek materyaller alma şansınız olacak.
 
17. Bir sorunla karşılaştığımda kiminle irtibata geçmeliyim?

Bulunduğunuz dersle ilgili bir sorun yaşarsanız etkinliğin yorum bölümüne karşılaştığınız problemle ilgili yorumunuzu yazabilirsiniz. Ayrıca sitenin sağ üst kısmında yer alan İletişim butonuna tıklayarak açılan formu doldurmak suretiyle de problemi bize iletebilirsiniz. Bununla birlikte sistemle ilgili her türlü düşüncenizi ve önerinizi  turkce@yee.org.tr adresine mail atarak bize ulaştırabilirsiniz.